Mit kell tudni a diszlexiáról

Mit kell tudni a diszlexiáról

A diszlexia olyan tanulási nehézség, amely rontja az ember olvasási és írási képességét.

A diszlexia magában foglalja azokat a módszereket, amelyekkel az agy feldolgozza a grafikus szimbólumokat és a szavak hangját. Ez általában befolyásolja a szavak felismerését, a helyesírást és a levelek hanghoz való illeszkedésének képességét.

Miközben neurológiai állapot, a diszlexia nincs kapcsolatban az intelligenciával.

A diszlexia gyakori. Egyes szakértők úgy vélik, hogy az emberek 5–10% -ánál van, míg mások becslése szerint a prevalencia 17%. A

diagnózis, útmutatás és támogatás korai életkorától kaphat csökkenti a betegség hatását.

Ez a cikk alaposan megvizsgálja a diszlexia okait, tüneteit és kezelését gyermekek és felnőtteknél.

Mi a diszlexia?

A diszlexia befolyásolja azt, ahogyan az agy feldolgozza az írott anyagokat, megnehezítve a szavak felismerését, varázslatát és dekódolását.

A diszlexia hatása személyenként eltérő. A betegségben szenvedő embereknek általában nehézségekbe ütköznek és olvasnak hibák nélkül. Lehet, hogy nehezen tudják megérteni, mit olvasnak. A

diszlexia neurológiai kérdés, és családokban is futhat. Ez nem a rossz oktatás, oktatás vagy nevelés eredménye.

Miközben kihívást jelenthet, szinte mindenki, akinek a diszlexiája, megtanulhatja olvasni, ha megkapják a megfelelő utasítást.

2018 elején 33 diszlexiával kapcsolatos jogalkotási törvényjavaslatot vezettek be az Egyesült Államokban. Ez tükrözi azt a tényt, hogy a kormányzati szervezetek elismerik a korai beavatkozás szükségességét a diszlexiában szenvedő gyermekek támogatására.

Diagnózis

A diszlexiában szenvedő emberek valószínűleg diagnózist kapnak gyermekekként vagy fiatal felnőttként.

A diagnózisban részesülő felnőttek általában egész életükben voltak. Azonban egy személy agyi sérülés miatt diszlexiát szerezhet.

Ha egy szülő, gyám vagy tanár azt gyanítja, hogy egy fiatalnak diszlexiája van, akkor kérdeznie kell egy szakmai értékelést. Lehet, hogy az iskola effectero gyakori kérdések weboldal megtekintése segíthet. A korai diagnózis nagyobb valószínűséggel eredményez hatékony kezelést.

diszlexia -diagnózisban részesülhet az ajtó, hogy nagyobb támogatást nyújtson a gyermeknek vagy a serdülőknek. Lehetnek jogosultak speciális oktatási szolgáltatásokra, támogatási programokra és szolgáltatásokra a főiskolákon és az egyetemeken.

A Nemzetközi Dyslexia Association szerint a diagnosztikai értékelések gyakran a következő területeket fedik le:

 • Háttérinformációk, beleértve a családtörténetet és a korai fejlődést
 • Intelligencia
 • Orális nyelvi készségek
 • Szófelismerés
 • folyékony készségek
 • Olvasás megértése
 • Szókincs -ismeretek
 • dekódolás, vagy az új szavak olvasásának képessége levélhang-ismeretek felhasználásával
 • fonológiai feldolgozás, vagy hogy az agy hogyan dolgozza fel a szavak hangjait

Az értékelés során, A vizsgáztató célja, hogy kizárja más olyan állapotokat, amelyek hasonló tünetekkel járhatnak. Példa erre a látási problémák, a halláskárosodás, az oktatás hiánya, valamint a társadalmi és gazdasági tényezők.

tünetek

Az emberek bármilyen életkorban megmutathatják a diszlexia tüneteit, ám ezek általában gyermekkorban jelennek meg.

A diszlexia olyan kihívásokat okozhat, amelyek magukban foglalják:

A fejlesztési mérföldkövek elérése

A diszlexiában szenvedő gyermekek megtanulhatnak mászni, sétálni, beszélgetni és később kerékpározni. társaik.

Beszélés megtanulása

A diszlexiában szenvedő gyermek hosszabb időt vehet igénybe a beszéd megtanulásához. Lehet, hogy tévesen mondják el a szavakat, találhatják meg a rímelő kihívást, és úgy tűnik, hogy nem különböztetik meg a különböző szóhangokat.

Tanulja meg olvasni

Ez a nehézség már az óvodában jelentkezhet. Lehet, hogy egy gyermeknek nehezen lehet a betűkkel illeszkedni a hangokhoz, és nehézségei lehetnek a hangok felismerésében.

A diszlexia tünetek akkor is felmerülhetnek, amikor a fiatalok elkezdenek összetettebb készségeket tanulni. Például, a feltétel nehézségeket okozhat:

 • Grammar
 • Az olvasás megértése
 • Folyékonyság olvasása
 • A mondatszerkezet Mélyre írás

A gondozók és a tanárok észrevehetik, hogy egy gyermek vonakodik olvasni-elkerülhetik azokat a helyzeteket, amelyek megkövetelik azt.

Tanulja meg a

papírra írni, a diszlexiában szenvedő személy megfordíthatja a számokat és a betűket anélkül, hogy megvalósulna.

Néhány diszlexiában szenvedő gyermek nem követi a tanulási progresszió várható mintáit. Például megtanulhatják egy szót írni, és a következő napon teljesen elfelejtik.

Hangok feldolgozása

Ha egy szónál több szótag van, a hangok feldolgozása sokkal kihívást jelenthet. Például a „sajnos” szóban a diszlexiában szenvedő személy képes feldolgozni a hangok „un” és „ly” hangjait, de nem a köztük.

Adatkészletek

A diszlexiában szenvedő gyermekek hosszabb ideig tarthatnak az ábécé betűinek megtanulásához és azok kiejtéséhez. Lehet, hogy nehezen emlékeznek a hét napjaira, az év hónapjaira, a színekre és néhány számtani táblára.

A diszlexiában szenvedő személy kevésbé koordinált, mint társaik. Például nehéz lehet a labda elkapása, és megzavarhatják a bal és a jobb oldalt.

A csökkentett kéz-szem koordináció más, hasonló neurológiai állapotok, beleértve a diszpraxiát is, tünete lehet.

A diszlexiában szenvedő emberek gyakran nehéz koncentrálni. Ennek oka az lehet, hogy néhány perces küzdelem után az olvasás vagy az írás után mentálisan kimerültnek érzik magukat.

Az általános populációhoz képest a nagyobb számú diszlexiában szenvedő gyermekek számára figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség (ADHD) is rendelkezik.

Egyes becslések szerint a diszlexiában szenvedők 30% -ánál vannak ADHD, szemben az általános iskola népességének 3–5% -ával, akik mindkét állapotot tapasztalják.

Az ötletek sorrendje

A diszlexiában szenvedő személy olyan ötleteket fejez ki, amelyek társaik számára logikátlannak vagy függetlennek tűnik.

Autoimmun körülmények

A diszlexiában szenvedő emberek nagyobb valószínűséggel alakulnak ki autoimmun körülmények, például szezonális allergia, asztma és ekcéma.

A diszlexia kezelése

A diszlexia nem gyógyítható, de a megközelítések széles skálája segíthet a napi feladatok sokkal könnyebbé tételében.

A diszlexia minden embert eltérően érint, és a legtöbb ember megtalálja a módját, hogy megfeleljen a tanulási különbségeknek és virágzik.

diagnózis és támogatás kapása korai életkor hosszú távú előnyökkel járhat. A diszlexia kezelése gyermekeknél magában foglalhatja:

 • Az egyéni igények értékelése: Ez segít a tanároknak egy célzott program kidolgozásában a gyermek számára.
 • Adaptált tanulási eszközök: A diszlexiában szenvedő gyermekeknek előnyei lehetnek az érzékszerveiket, például érintés, látás és halláshoz kapcsolódó tanulási eszközöket.
 • Útmutatás és támogatás: A tanácsadás segíthet minimalizálni az önértékelésre gyakorolt hatást. Más támogatási formák magukban foglalhatják például a vizsgákra történő extra időt.
 • Folyamatos értékelés: A diszlexiában szenvedő felnőttek részesülhetnek a fejlődő megküzdési stratégiák kidolgozásában és azon területek azonosításában, amelyekben több támogatást élveznének.

Segíthet minden munkás vagy tanulási hely adaptálásában. Keressen néhány háziasszony -ötletet itt.

A Yale Dyslexia és a kreativitás központja tippeket kínál a diszlexiával végzett tanulmányozáshoz. Ide tartoznak:

 • Időgazdálkodási stratégiák alkalmazása, például a projektek kisebb darabokra bontása és a vázlat elkészítése, mielőtt elindítanák a feladatot
 • Az olyan eszközök használata, mint például a flash kártyák és a szöveg-to -Voice Technology
 • Vizuálisan, kiemelők vagy színkód-rendszer használata
 • Csendes, tiszta térben-füldugókkal vagy zajszűrő fejhallgatóval dolgozik-és a zavaró tényezők tartása vizuálisan. minimum

okok

A kutatók nem tudják, miért alakulnak ki egyesek diszlexiában.

Úgy tűnik, hogy genetikai kapcsolat van, mert a diszlexia a családokban fut. Egyes kutatók a DCDC2 gén változásait az olvasási problémákkal és a diszlexiával társították.

Míg a diszlexiában szenvedő emberek túlnyomó többségének születése óta meg lehet szerezni, általában agyi sérülés vagy stroke miatt.

Az ember anyanyelve befolyásolhatja az állapot tapasztalatát. Például könnyebb lehet az enyhe-közepes diszlexiában szenvedő személyek számára, hogy megtanuljanak egy nyelvet, amely egyértelmű kapcsolatokkal rendelkezik az írásbeli forma és a hangjai között, valamint a következetes nyelvtani szabályokkal-például az olasz vagy a spanyol. A

nyelvek olyan szavakkal, amelyek nem egyértelműek az írott formák és hangjaik között – például a „köhögés” és a „tészta” angol nyelven – nagyobb kihívást jelenthetnek a diszlexiában szenvedő személyek számára.

Felnőttek és gyermekek

A diszlexia tünetei az életkorral változnak. Az alábbiakban tanulja meg, hogyan jelenik meg a betegség az élet különböző szakaszaiban.

Mielőtt a gyermekek belépnek az iskolába, megmutathatják:

 • Késleltetett beszéd- és szókincsfejlesztés
 • A szavak kialakításának és kiválasztásának nehézségei, például keveréssel Hasonló szavakkal, hasonló hangokkal
 • Az információk megőrzése, például a számok, az ábécé és a színek neve

Ha a gyerekek iskolás korukban vannak, akkor: < /p>

 • alacsony leolvasási szintje van korcsoportjuk számára
 • Nehézségek vannak az információk feldolgozásával és a szekvenciák emlékezésével
 • Nehezen tudják feldolgozni az ismeretlen szavak hangjait
 • Hosszabb ideig tart az olvasással és az írással
 • Kerülje el az olvasást magában foglaló feladatokat

Tizenévesek és felnőttek:

 • Nehezen vannak hangos olvasás
 • Hosszabb ideig tart az olvasás és az írás. Témák
 • Nehezen tudnak egy másik nyelvet megtanulni, a szöveget memorizálni és matematikai tevékenységet végezni
 • Nehezen tudnak összefoglalni egy történet

További információ a diszlexia tünetekről Életkor és diszlexia szerint felnőtteknél itt.

Típusok

Jelenleg nincsenek hivatalos diagnosztikai „típusú diszlexia”, bár a kutatók a tünetek csoportjait vizsgálják, amelyeket egyesek tapasztalnak.

Összességében az egyén sajátos kihívásainak azonosítása segíthet nekik a megfelelő támogatás megszerzésében. Néhány ember tapasztalja:

 • Fonológiai diszlexia: diszfonetikus vagy halló diszlexia néven is ismert, ez magában foglalja a szavak kisebb egységekre történő bontásának nehézségeit, és megnehezíti a hangok egyeztetését az írásbeli formájukkal.
 • Felszíni diszlexia: más néven dyseidetikus vagy vizuális diszlexia, ez magában foglalja a szavak látás általi felismerését, a szavakat nehéz megtanulni és emlékezni.
 • Gyors elnevezési hiány: Ez magában foglalja a betű vagy szám megnevezését, amikor a személy látja.
 • Kettős hiányú diszlexia: Ez magában foglalja a hangok nevének és számának nevezésének nehézségeit.

Az emberek néha „irányított diszlexiára” is utalnak, ami azt jelenti, hogy nehezen tudják jobbról mondani. Ez a feltétel közös jellemzője.

Ha egy személynek nehézségei vannak a számokkal és a matematikával, különös tekintettel a diszcalculia orvosi kifejezésére. Időnként diszlexiával vagy önállóan fordul elő.

Összegzés

A diszlexia olyan tanulási különbség, amely kihívásokat teremt az olvasás és az írás szempontjából.

Noha a diszlexiát nem gyógyítják meg, sok megközelítés és eszköz elősegítheti a mindennapi tevékenységeket.

Mindenki, akinek diszlexiája van, eltérően tapasztalja meg az állapotot, de a megfelelő támogatással az állapotú emberek kiemelkedhetnek, mint az emberek nélkül. Olvassa el néhány személyes sikertörténetet a Yale Dyslexia és Kreativitás Központjáról.

 • Neurológia/idegtudomány
 • Pszichológia/pszichiátria

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből származnak. , és orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents

Tags: No tags

Comments are closed.